Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Horeca dicht? Cliënten gaan door als take-away

4 november 2020 Door de redactie Geen reacties

Door de aangescherpte maatregelen die de verspreiding van Covid-19 moeten tegengaan, ging de complete horeca op 14 oktober om 22.00 uur weer dicht. Afhalen en bezorgen mogen restaurants nog wel. Dus transformeerden ook veel horeca-ondernemingen waar mensen met een verstandelijke beperking werken tot take-away.

Nu ze geen bezoekers meer mogen ontvangen, gingen veel horecaplekken waar cliënten werken op zoek naar andere mogelijkheden. Zoals het atelier en de lunchroom Zizo van Reinaerde, waar via Thuisbezorgd het lekkers dat de cliënten maken nu te bestellen is of dagelijks in de namiddag af te halen.

Leren en werken
Bij Hof van Sijthoff aan de Doezastraat werken cliënten van Gemiva-SVG Groep. Zij worden er opgeleid om eventueel door te stromen naar een andere horecabaan. Ze werken er in de keuken of in het restaurant in de bediening. Hoewel er nu geen gasten zijn, komen er wel bestellingen binnen. Via een bericht op de website van Gemiva-SVG Groep meldt het leer-werkbedrijf dat het restaurant doordeweeks voor afhalen geopend is van 10.00 tot 15.00 uur. Je kunt er zoete en hartige taarten bestellen of soepen en maaltijden met producten van eigen land door een mailtje te sturen.

Zelf bezorgen
In een interview met de Leidse lokale omroep Sleutelstad zegt projectmanager bij Hof van Sijthoff Hiske Faber dat de medewerkers gewoon doorgaan met het maken van eten en het bakken van taarten. “We hebben een take-away en een piaggio waarmee we spullen rondbrengen.” De scooter wordt niet alleen gebruikt om bestellingen te bezorgen. Zo bezocht men er al een kinderdagverblijf mee, waar ter plekke 60 smoothies werden gemaakt.

Hoewel er nu wel minder te koken en te bakken valt, blijven de medewerkers bezig. Ze voorzien bijvoorbeeld de dozen voor de take-away van een persoonlijke noot met vrolijke tekeningen.

Houvast
Hiske zegt dat het restaurant alles op alles wil zetten om de cliënten aan het werk te houden. “Ze hebben er houvast aan in deze gekke tijd die ze soms toch niet helemaal snappen.” Zelfs al de boel verder op slot gaat, wil ze kijken of ze eventueel twee stoeltjes en een tafeltje in de piaggio – die voorzien is van een gesloten bak – kunnen zetten. “Dan gaan we mensen aan huis bedienen.”

Positieve energie
Ook keten Brownies & Downies verschoof de werkzaamheden naar bestellingen op afstand. Zo kun je hun bekende brownies nu online bestellen, waaronder zes brownies in drie smaken naar keuze in een doosje ‘positieve energie’. Iets dat de gehandicaptenzorg momenteel ondanks alle coronamaatregelen kenmerkt: op veel meer plekken wordt er creatief met de beperkingen in de horeca omgegaan. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!