Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoogleraar Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperking

19 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Medisch directeur van zorgorganisatie Siza Geraline Leusink is op 1 mei benoemd tot hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Ze is de eerste hoogleraar op dit vakgebied in Nederland.

Leusink heeft in haar nieuwe functie een missie, schrijft ze in een opiniestuk in het Brabants Dagblad: onderzoeken hoe de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking structureel verbeterd kan worden. Want mensen met zo’n handicap die behandelbare aandoeningen hebben, overlijden daar aantoonbaar eerder aan dan mensen met dezelfde klachten zonder verstandelijke beperking.

Eerder overlijden
Als voorbeeld noemt de hoogleraar de ziekte kanker. Er lijkt beduidend minder kanker voor te komen bij mensen met een verstandelijke beperking. Het lijkt haar niet waarschijnlijk dat dit echt zo is. Ze denkt dat kanker bij deze groep minder snel of niet wordt gesignaleerd, of dat de ziekte anders wordt behandeld. Gevolg is dat ze er eerder aan overlijden. Iets soortgelijks doet zich voor bij chronische aandoeningen, zoals diabetes, long- en hartkwalen. En hartinfarcten. Ook die lijken minder vaak voor te komen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Volgens Leusink kan voor artsen de communicatie met deze doelgroep lastiger zijn. Alle reden om onderzoek te gaan doen.

Hoge kosten
Deze studie kan er ook toe leiden dat de kosten voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking afnemen. Want die zijn voor hen relatief hoog. Leusink schrijft: “Er valt veel te besparen door de juiste zorg te verlenen, ook voor mensen met verstandelijke beperkingen. Het bestrijden van complicaties die vermeden hadden kunnen worden, bijvoorbeeld bij diabetes, is niet alleen heel vervelend voor de patiënten die het betreft: het kost ook veel geld. Alleen daarom al is het hard nodig de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking meer prioriteit te geven.”

Leusink is voormalig huisarts. Naast haar baan als directeur van Siza is ze ook directeur van Sterker op eigen benen, een academische werkplaats van acht zorgorganisaties die onderzoek doet en stimuleert om geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking te optimaliseren.  |

Professor Geraline Leusink houdt haar oratie op vrijdag 11 oktober.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!