Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hometrainers voor mensen met ernstige beperkingen

16 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Voor cliënten met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking heeft zorgorganisatie 's Heerenloo een bewegingsprogramma ontwikkeld, waarin veel aandacht wordt besteed aan de slaaphouding en de houding in de rolstoel. Ook zijn, met behulp van sponsors, negen bewegingstrainers aangeschaft. De apparaten hebben veel succes: cliënten zijn alerter, worden zich bewuster van hun lichaam, en ze worden uitgedaagd zelf te bewegen.

30 minuten bewegen is de landelijke beweegnorm voor iedereen, met of zonder verstandelijke beperking. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking veel te weinig motorisch geactiveerd worden.

Mobiel
Met de bewegingstrainers die 's Heerenloo heeft aangeschaft, kunnen cliënten actief fietsen. Een andere mogelijkheid ervan is dat ze met behulp van een motor fietsbewegingen maken. De apparaten zijn makkelijk in te zetten. Bewegen kan gewoon in de huiskamer of in het dagcentrum. De bewegingen die de cliënten dankzij de trainers maken, zorgen ervoor dat heupen, knieën en enkels in beweging blijven. De stoelgang komt beter op gang en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Cliënten met een spasticiteit ontspannen doordat ze gefietst worden.

Vlaskamp
De bewegingstrainers worden gebruikt bij het opvoedings- en ondersteuningsprogramma dat is ontwikkeld door de Groningse hoogleraar orthopedagogiek Carla Vlaskamp van de Rijksuniversiteit Groningen. Het programma gaat ervan uit dat mensen met een meervoudige beperking recht hebben op een optimale ontwikkeling. En dat zij via de mensen om hen heen invloed hebben op wat er met hen gebeurt. Bewegen door middel van de bewegingstrainers en de andere beweegactiviteiten zijn verankerd in de dagelijkse activiteiten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!