Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hokjesman maakt kennis met bewoners psychiatrische instelling

6 april 2016 Door de redactie Geen reacties

Documentairemaker De Hokjesman vertelt in een nieuwe aflevering over zijn kennismaking met de bewoners van de psychiatrische instelling Dijk en Duin. Hoe anders zijn zij dan de mensen 'buiten'? En zullen ze ooit weer zelfstandig kunnen leven? ‘De geesteszieken’ is vrijdag 8 april te zien om 21.10 uur op Npo 3.

1 april startte een nieuwe serie afleveringen van documentairemaker Michiel Schaap, ‘de Hokjesman’. In de tweede aflevering op 8 april bekijkt hij hoe een gedwongen psychiatrische gemeenschap van mensen die door de buitenwereld getypeerd worden als gekken functioneert. Hoe denken de geesteszieken op hun beurt over de mensen die door de samenleving als normaal worden bestempeld? Hoe houd je je staande in een wereld die jou niet begrijpt of die jij niet begrijpt?

In een interview op de Vpro-site zegt Michael Schaap zelf over deze aflevering: “We wilden graag een gemeenschap die onvrijwillig was samengesteld, en zo kwamen we terecht bij de psychiatrische inrichting Dijk en Duin in Castricum. Zulke instellingen worden steeds vaker gesloten. Ik hoop dat die sufferds in Den Haag als ze dit zien denken: misschien toch geen slim idee dat iedereen zelfstandig op een flatje gaat wonen. Want deze patiënten hebben ook nog iets aan elkaar, en die rustige omgeving in de natuur is wel degelijk goed voor mensen. Ik heb heel vaak gedacht tijdens het draaien, als ik weer eens op de grens van overspannenheid zat: laat mij hier maar lekker een weekje achter.”

De Hokjesman, aflevering ‘De geesteszieken’ wordt vrijdag 8 april om 21.10 uur uitgezonden op Npo 3, en is vervolgens ook terug te kijken op Uitzending gemist of de website van de Vpro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!