Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoger coronasterftecijfer onder mensen met ontwikkelingsstoornis

22 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een ontwikkelingsstoornis (zoals een verstandelijke beperking of cerebrale parese) die besmet zijn met het coronavirus hebben een grotere kans om te overlijden dan anderen. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek.

De wetenschappers analyseerden de gegevens van ruim 30.000 elektronische patiëntendossiers van mensen met COVID-19. Hieronder zaten 474 dossiers van mensen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder het syndroom van Down.

Onder de leeftijdsgroep 18-74 jaar bleek het sterftecijfer onder mensen met een ontwikkelingsstoornis 4,5 procent te zijn, tegenover 2,7 procent bij mensen zonder zo’n stoornis.

Ook bij de groep jonger dan 17 jaar was het sterftecijfer hoger onder de patiënten met een ontwikkelingsstoornis. Voor de groep mensen van 75 jaar en ouder was het sterftecijfer vergelijkbaar.

Onaanvaardbaar
Scott Landes, universitair hoofddocent sociologie aan de Syracuse University en een van de onderzoekers, legt uit wat deze cijfers inhouden. “Wanneer 100.000 mensen met een ontwikkelingsstoornis corona krijgen, is op basis van ons onderzoek te verwachten dat 4500 van hen zullen overlijden. Ter vergelijking: van 100.000 coronapatiënten zonder ontwikkelingsstoornis zouden 2700 mensen overlijden. Dit betekent dat er onder de populatie met stoornis 1800 meer sterfgevallen zijn en dat vind ik onaanvaardbaar.”

Oorzaken
Waarom de kans op overlijden voor coronapatiënten met een ontwikkelingsstoornis zoveel groter is, maakt het onderzoek niet duidelijk. Wel is bekend dat deze doelgroep vaak al andere aandoeningen heeft, waaronder diabetes en luchtwegaandoeningen. Ook speelt wellicht mee dat deze mensen vaak op een instellingsterrein wonen, waar het lastiger is om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De uitkomsten van het onderzoek Intellectual and developmental disability and COVID-19 case-fatality trends: TriNetX analysis werden onlangs in het Disability and Health Journal gepubliceerd, meldt ScienceDirect. Een samenvatting is te vinden op de website van Disabilityscoop.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!