Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe zorg je dat cliënten zich veilig voelen?

7 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Wat moet je doen als je merkt dat patiënten of cliënten zich niet veilig voelen of niet veilig zijn door het gedrag van professionals of vrijwilligers? Daarover gaat de splinternieuwe Leidraad veilige zorgrelatie. De praktische adviezen zijn afkomstige uit de ouderenzorg maar gelden voor alle zorgsectoren waar sprake is van een afhankelijkheidsrelatie tussen cliënt en medewerker: zoals gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke ondersteuning.

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en mishandeling in de zorg zijn vaak bang om er over te praten of het te melden. Ze zijn immers afhankelijk van de daders. De nieuwe leidraad is bedoeld om dat taboe te doorbreken en een sfeer te creëren waarin dergelijke ontoelaatbare situaties wel worden gesignaleerd en aangepakt.

Preventie
De leidraad geeft aan hóe om te gaan met geweld door professionals en vrijwilligers: door te werken aan bewustwording, preventie en een stappenplan voor interventie. Beleidsmakers, individuele medewerkers, vrijwilligers, maatjes én cliënten en cliëntenraden kunnen er praktisch mee aan de slag.

Informatie over de leidraad: www.veiligezorgrelatie.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!