Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe wil een autist het liefst worden genoemd?

22 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

Als je een autistische ontwikkelingsstoornis hebt, word je dan liever autist genoemd, of persoon met autisme, of iemand met een stoornis in het autistische spectrum? Er is weinig overeenstemming over de benaming van deze vaak zeer invaliderende handicap. Onderzoekers probeerden te achterhalen aan welke term mensen met autisme zelf de voorkeur geven, maar ze kwamen er niet uit.

Britse wetenschappers stuurden een enquête naar leden van de autismevereniging in Engeland: autistische personen, ouders, hulpverleners en andere belangenbehartigers, over welke woorden zij gebruiken om autisme te beschrijven en wat hun argumenten waren om voor die woorden te kiezen. 3.470 mensen reageerden, en ze bleken zeer uiteenlopende termen te gebruiken.

Liever niet
De meest gebruikte term is autisme of autisme spectrum, en in mindere mate autisme spectrumstoornis. De term autistisch wordt gebruikt door een hoog percentage autistische volwassenen, familieleden en vrienden, en aanzienlijk minder door professionals. Die zeggen meestal persoon met autisme (de helft van de hulpverleners geeft daar de voorkeur aan), terwijl autisten en hun familie dat liever niet doen.

De onderzoekers concluderen dat er vele manieren zijn om autisme te beschrijven, en dat geen enkele term voor alle betrokkenen de voorkeur heeft.

Het artikel Which terms should be used to describe autism? Perspectives from the UK autism community, door Lorcan Kenny, Caroline Hattersley2, Bonnie Molin, Carole Buckle, Carol Povey and Elizabeth Pellican is te vinden op de site van de Britse autismevereniging

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!