Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe vrijwillig is de zorg?

14 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Elver deed geestelijk verzorger Anne Pier van der Meulen onderzoek naar vormen van alledaagse vrijheidsbeperkingen. Denk aan het afpakken van een mobiele telefoon, verplicht douchen of bepalingen over het soort eten dat op tafel komt. Soms wordt dit gezien als goede zorg, soms ook niet. Het symposium gaat in op deze dunne scheidslijn.

Zeker wanneer cliënten met anderen in een woonvorm samenleven, zijn huisregels een vast gegeven. Maar die regels kunnen ook worden ervaren als onvrijwillige zorg. Of neem het voorbeeld dat iemand wordt beperkt in het gebruik van sociale media, al neem je die maatregel om die persoon te beschermen. Als deze cliënt zich daartegen verzet, is er sprake van onvrijwillige zorg. Soms verzet een cliënt zich na een tijdje niet meer, maar is het jou ook niet duidelijk wat de cliënt eigenlijk wel wil. Hoe vrijwillig is die zorg dan eigenlijk? Over dit soort ethische dilemma’s wordt uitgebreid gesproken tijdens het interactieve digitale symposium van Elver.

Het vindt plaats op donderdag 25 maart van 14.00 tot 17.00 uur en Elver organiseert het samen met de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) van Tranzo. Je krijgt inzicht in de rol van de bestuurder van een zorgorganisatie bij onvrijwillige zorg, je bespreekt met andere deelnemers casussen uit de dagelijkse praktijk en een panel van professionals gaat in gesprek over dilemma’s die zij voorgelegd krijgen.

Daarnaast wordt een nieuwe webtool gelanceerd, Het Wegingskader. Deze tool van de AWVB helpt professionals in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij het maken over keuzes in de zorg.

Wie zich aanmeldt voor dit onlinesymposium krijgt een link voor de livestream toegezonden.  |

Begin dit jaar besteedde Klik aandacht aan de nieuwe Handreiking Huisregels, die uitlegt hoe je huisregels op zo’n manier opstelt dat je onvrijwillige zorg voorkomt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!