Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe praat ik met cliënten over hun seksuele geaardheid?

25 september 2015 Ronny Vink Geen reacties

Sinds kort is een gratis digitale instrumentenbox beschikbaar om met verstandelijk gehandicapte cliënten te praten over seksuele diversiteit. De box bevat een overzicht van hulpmiddelen om lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (lhbt) cliënten beter te kunnen begeleiden.

Volgens de begeleiders die bij de lancering aanwezig waren, kan de instrumentenbox goed bijdragen aan het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit. Uit de discussie bleek dat er op dat vlak nog een lange weg te gaan is. Het onderwerp seksualiteit is vaak nog een lastig onderwerp, laat staan lhtb-gevoelens. Er hangt een taboesfeer omheen.

Vragen
De toolbox bevat een aantal vragen, die je steeds naar internet-adressen leiden waar je antwoorden kunt vinden.
Het bespreken van seksualiteit of seksuele identiteit is niet altijd even makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat veel begeleiders niet weten wat ze moeten doen als ze vermoeden dat een cliënt mensen van zijn eigen geslacht aantrekkelijk vindt. De meesten wachten tot de cliënt er zelf over begint. Hoe kun je op een laagdrempelige manier lhbt gevoelens bespreekbaar maken?

  • Als je vermoedt dat een cliënt worstelt met zijn/haar seksuele identiteit, wat is jouw reactie daarop? Hoe begin je daarover een gesprek met de cliënt?
  • Wordt er in jouw omgeving wel eens het woord homo of mietje gebruikt op een negatieve manier? Hoe reageer je daarop?
  • Welke manieren kun je verzinnen om een veilige omgeving voor cliënten te maken?

Zorgplan
Het zorgplan van een cliënt kan gebruikt worden als voorbereiding op een gesprek. Hierin kunnen wensen, behoeften, ervaringen en de verschillende niveaus van functioneren van de cliënt genoemd worden.

  • Staat er in het zorgplan van een cliënt iets over zijn/haar seksuele identiteit? Wat is standaard: dat is niets wordt ingevuld, tenzij er redenen zijn, of wordt er altijd iets ingevuld?
  • Wat voor afspraken op het gebied van lhtb staan er in?
  • Wanneer gebruik je het zorgplan in de begeleiding van een lhbt cliënt?

 Je kunt de instrumentenbox ‘Begeleiding zonder stempel’ downloaden op het Kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!