Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe ouder, hoe eenzamer

11 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Bijna alle mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van professionele ondersteuning en mantelzorg. Ouderen hebben minder mantelzorg dan jongeren, wat vaak leidt tot vereenzaming. Bij mensen met een lichamelijke beperking is dit verschil er niet.

Onderzoeksinstelling Nivel onderzocht hoeveel mensen met een verstandelijke beperking gebruikmaken van ondersteunende voorzieningen en of de vraag daarnaar verandert met de leeftijd. Van de mensen met een verstandelijke beperking die in een woonwijk wonen, krijgt 99% ondersteuning. De hoeveelheid professionele ondersteuning door begeleiders of de thuiszorg blijft hun hele leven gelijk, maar de mantelzorg neemt af.

Ouderen worden minder geholpen door familie en kennissen, terwijl de professionele hulp niet toeneemt. Nivel-onderzoeker Daphne Jansen: "Mensen met een verstandelijke beperking worden ouder dan vroeger. Velen overleven hun ouders. Mogelijk verklaart dit dat oudere mensen met een verstandelijke beperking minder mantelzorg krijgen dan jongeren, terwijl zij daar waarschijnlijk wel behoefte aan hebben. We weten uit ander onderzoek dat oudere mensen met een verstandelijke beperking vaker eenzaam zijn dan jongeren."

Volgens Jansen is te verwachten dat ouderen daardoor een groter beroep doen op professionele ondersteuning. Toch gebeurt dit niet. De vraag is of de nodige hulp niet goed door professionals kan worden geboden, of dat er een onvervulde behoefte aan ondersteuning bestaat.

Ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking is mensenwerk. Onderzoek van D.L. Jansen & M. Cardol. Te downloaden op www.nivel.nl.
In Klik van november 2009 staat een reportage over ouderwordende cliënten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!