Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe maak je echt contact met de buren?

3 augustus 2011 Door de redactie Geen reacties

De Hoenderberg is een woonvoorziening voor ernstig meervoudig gehandicapte mensen in de nieuwe Amersfoortse wijk Vathorst. De huizen stonden er al vijf jaar, maar het lukte de begeleiders nooit om werkelijk contact met de buren en de buurt te krijgen. Samen met Hogeschool Utrecht hebben ze de afgelopen jaren een project ontwikkeld om het meedoen in de buurt beter gestalte te geven.

Het project Meedoen en erbij horen was en is een groot succes. Bewoners doen werkelijk mee in de buurt, het team is erin geslaagd vele vrijwilligers aan te trekken. De brochure Meedoen en erbij horen gaat over dat project, en is heel praktisch van opzet, zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Handige hulpmiddelen
Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je aan vermaatschappelijking werkt, welke struikelblokken je daarbij tegenkomt, en hoe je daar oplossingen voor vindt. En: als het eenmaal loopt, hoe zorg je dan dat het niet verwatert? Het boekje geeft advies over handige hulpmiddelen, en het bevat een stappenplan, uitleg over het werken met  prestaties, netwerkkaarten en een overzicht van de kwaliteiten die je als begeleider nodig hebt om te kunnen werken aan vermaatschappelijking.

Meedoen en erbij horen Werkboek. Het thema ‘vermaatschappelijking’ integreren in de dagelijkse zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Uitgave van Amerpoort, gratis te bestellen bij m.uffen@amerpoort.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!