Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe gezond zijn zorgwerknemers?

20 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

De Erasmus universiteit Rotterdam en stichting Izz zijn een groot online onderzoek begonnen naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in de zorg. Het onderzoek 'Gezond werken in de zorg' maakt deel uit van het promotie-onderzoek van bestuurskundige Babette Bronkhorst naar verschillen in zorggebruik in de zorgsector.

Werken in de zorg brengt bijzondere fysieke en psychosociale gezondheidsrisico's met zich mee. Het onderzoek 'Gezond werken in de zorg' moet inzicht verschaffen in de verschillen in gezondheid van het personeel van diverse zorgorganisaties.

Vragenlijst
Ook willen de onderzoekers weten of medewerkers in de verschillende sectoren en instellingen bijzonder veel of juist weinig gebruik maken van de gezondheidszorg en waar dat mee samenhangt. De bedoeling is dat zorgorganisaties met de inzichten beter voor hun personeel gaan zorgen. Wie zorgmedewerker is in de gehandicaptenzorg, een ziekenhuis of een van de andere gezondheidssectoren, kan een online vragenlijst invullen op www.gezondwerkenindezorg.nl.

Veel te verbeteren
Babette Bronkhorst: "Er wordt vaak gedacht dat in de zorg genoeg wordt gedaan wordt om fysieke en psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen. Maar er valt waarschijnlijk nog veel te verbeteren. Zeker als we de verschillen in zorggebruik bekijken. We willen onderzoeken welke punten het grootste effect hebben op de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers, zoals bijvoorbeeld de rol van de leidinggevende, communicatie en het groepsgedrag op een afdeling."

Verschillen zorggebruik
Uit het Jaarrapport Zorggebruik 2012 blijkt dat er grote verschillen in zorggebruik bestaan tussen groepen medewerkers van vergelijkbare zorgorganisaties. Zo gaat in de ene instelling 20% van de medewerkers naar fysiotherapie, en in een andere 55%.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!