Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoe bereik je laagopgeleide jongeren met jouw 'gezonde' boodschap?

14 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Laagopgeleide jongeren pikken een 'gezonde' boodschap niet gemakkelijker op als de boodschapper korte zinnen en filmpjes gebruikt. Dat blijkt uit het project Begrijpelijke taal van het Trimos-instituut en de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek gaat over de effectiviteit van voorlichting aan12 tot 15-jarige leerlingen in het Praktijkonderwijs en het Vmbo. De onderzoekers gebruikten lesmateriaal uit de methodiek 'De gezonde school en genotmiddelen'.

Bij eerstejaars leerlingen is gekeken of ze teksten beter of juist slechter begrijpen als er woorden in staan die het verband tussen twee zinnen leggen, zoals omdat en waardoor. Teksten met dit soort verbindingswoorden bevatten langere zinnen en lijken daardoor moeilijker. Maar ze treffen op de lange termijn wel meer doel . Leerlingen weten na vier weken meer over de schadelijke gevolgen van alcohol als zij een tekst hebben gelezen waarin duidelijke verbanden worden gelegd.

Filmpjes
Bij tweedejaarsleerlingen werd het verschil onderzocht tussen gesproken en gelezen tekst over roken. Van filmpjes wordt vaak verondersteld dat ze de boodschap begrijpelijker overbrengen. Maar er zitten ook nadelen aan. Leerlingen moeten het tempo van de gesproken tekst volgen, en kunnen de inhoud niet terug lezen. Ook leiden de beelden juist af van de boodschap.
Filmpjes zijn volgens het onderzoek net zo effectief als geschreven teksten. Leerlingen die zich moeilijk kunnen concentreren tijdens de les hebben meer baat bij filmpjes, en leerlingen die zich wel kunnen concentreren steken meer op van het boekje met dezelfde tekst.

lees meer over het project Begrijpelijke taal op de site van het Trimbosinstituut.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!