Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Heygraeff officieel heropend

2 november 2011 Door de redactie Geen reacties

Na drie jaar op de schop geweest te zijn, wordt De Heygraeff in Woudenberg zaterdag 12 november officieel heropend. Er wordt een open dag gehouden, met rondleidingen, bezichtigingen en is vermaak voor jong en oud. Ook is er informatie over werk, opleidingen en vrijwilligerswerk en is te zien hoe De Heygraeff sinds de jaren vijftig is veranderd.

Op het 9 hectare grote gebied wonen na de verbouwingen 156 mensen en is er dagbesteding voor 120 mensen. Veel inwoners van Woudenberg en omgeving werken er, of zijn er vrijwilliger.

Bijna verdwenen
Het had niet veel gescheeld of De Heygraeff was verdwenen. Begin jaren negentig moesten de verouderde gebouwen worden vervangen, en neigde de overheid meer naar het sluiten van instellingsterreinen. Begin deze eeuw werden toch plannen ontwikkeld om het terrein opnieuw in te richten als woongebied voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2006 werden in een tent woningen en leefruimten op ware grootte nagebouwd. De bezoekers van deze modelwoning konden hun reacties en tips op de woning geven. Met onder meer als gevolg dat is gekozen voor grotere gezamenlijke ruimten. Vanaf 2008 is het grote bouwproject in drie fasen gerealiseerd. 12 november wordt Reinaerde De Heygraeff opgeleverd. De laatste woningen, Boog 8 en Boog 9, en de gerenoveerde dagbestedingsruimte en wasserij worden dan ook in gebruik genomen.De bewoners hebben in de nieuwe woningen meer privacy gekregen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!