Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Het doek valt voor Hotel Restaurant Abrona

26 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Hotel Restaurant Abrona in Oudewater, het eerste hotel in Nederland waar mensen met een verstandelijke beperking werken, sluit per 1 juni definitief de deuren.  Het is onvoldoende rendabel en het onderhoud aan het monumentale pand is kostbaar.

Het hotel-restaurant had al jaren onvoldoende horecaopbrengsten. Vanwege de coronacrisis was het al enige tijd dicht, maar nu is de knoop tot definitieve sluiting doorgehakt. Abrona is van mening dat commerciële horecaverliezen niet langer gefinancierd kunnen worden uit gelden die bedoeld zijn voor zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling van cliënten. Daarnaast speelt ook de veranderde vraag naar ondersteuning een rol bij het besluit: de vraag naar reguliere dagbesteding in een zorgorganisatie is afgenomen en de vraag naar leer-werkplekken in ‘gewone’ bedrijven neemt toe.

Dit alles neemt niet weg dat de zorgaanbieder het besluit met pijn in het hart neemt. Cliënten en medewerkers van Hotel Restaurant Abrona hebben er jaren met veel plezier gewerkt en veel gasten en andere betrokkenen dragen het een warm hart toe.

Petitie
Zo vertelt Anouk bij RTV Utrecht over haar zus Milou, die in het hotel restaurant werkte en een verstandelijk beperking en autisme heeft. Volgens Anouk mist Milou haar werkplek enorm en leidt het gebrek aan een routine tot dwangmatig en onrustig gedrag. "Ze vraagt elke dag of ze weer naar Abrona kan". Inmiddels is Wim Knol, raadslid van de gemeente Oudewater, een petitie gestart om Hotel Abrona te behouden.

Abrona wil echter eerst de uitgaven op orde krijgen en gaat cliënten en medewerkers van het hotel-restaurant begeleiden naar een andere werk- of dagbestedingsplek. Dat kan zowel binnen als buiten Abrona zijn. Ook bekijkt men de mogelijkheden voor verkoop van het pand in Oudewater.

Cabaretier Youp van ’t Hek had de eer Hotel Restaurant Abrona in 1999 officieel te openen. In de editie van maart 2013 was in Klik een reportage te lezen over dit bijzondere hotel. Lees de reportage online terug.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!