Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Herziening Wajongwet: sneller een baan, maar armoede ligt op de loer

4 november 2019 Door de redactie Geen reacties

De herziening van de Wajongwet ziet er op papier gunstig uit. Wajongers gaan erop vooruit als ze werken of meer gaan werken. Verliezen ze hun baan, dan kunnen ze langer terugvallen op de uitkering. Ook kunnen ze met behoud van de uitkering onderwijs volgen en krijgen ze goede ondersteuning bij het zoeken naar werk. Maar er zit ook een groot nadeel aan, waardoor voor ongeveer 62.000 Wajongers armoede dreigt.

De huidige regelingen voor arbeidsongeschikte jongeren zijn ingewikkeld en niet voor iedereen gelijk. De Tweede Kamer besprak vorige week de plannen van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) om de wetgeving te vereenvoudigen en stemt morgen over het wetsvoorstel.

Versimpeling
In het AvroTros-programma Radio EenVandaag kwam Björn Schuurmans aan het woord over de herziening van de Wajongwet. Hij heeft inmiddels honderden Wajongers aan een baan geholpen en hij is wel blij met de versimpeling van de wet, die staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor ogen heeft.

Volgens Björn zijn alle verschillende regelingen rond Wajongeren heel verwarrend voor veel werkgevers, waardoor zij niet met een Wajonger in zee willen. De nieuwe wet kent in plaats van drie nog maar één regeling. Dit maakt het veel eenvoudiger om een Wajonger in dienst te nemen, stelt Björn.

Compensatie
Mooi toch, zou je denken. Maar daar denkt Titia Beukers heel anders over. Zij is moeder van de 36-jarige Folke, die een licht verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis heeft. Folke werkt al 17 jaar 24 uur per week, het maximum dat hij aankan. In het verleden werkte hij bij diverse supermarkten en sinds enige tijd bij de plantsoenendienst via een SW-bedrijf.

Titia vertelt in de uitzending dat haar zoon er met de nieuwe regeling zo’n 150 euro op achteruitgaat. Daarvoor krijgt hij compensatie, zodat zijn inkomen gelijk blijft. Dat garantiebedrag komt echter te vervallen als de Wajonger om wat voor reden dan ook zijn baan kwijtraakt en niet binnen twee maanden een andere baan vindt.

Wassen neus
“Die garantie is een wassen neus. Die 150 euro is voor Folke heel belangrijk. Op een inkomen van 1370 euro is dat het verschil tussen een sober bestaan en armoede”, legt Titia ook uit in een opiniërend artikel in Trouw.

Folke wil diep in zijn hart wel weer bij de supermarkt werken, maar dat kan onder de nieuwe Wajongwet heel negatief uitpakken. Want hij krijgt dan waarschijnlijk een tijdelijk contract. Gaat dat niet goed, dan moet hij heel snel iets anders vinden, want de compensatie vervalt na twee maanden. Titia: “Hij zit dus vast in zijn huidige baan.”

Ook bij de bespreking in de Tweede Kamer van de wet kwam vorige week veel kritiek op de garantietermijn. Staatssecretaris Van Ark zei toch vast te willen houden aan de twee maanden, om een langere garantietermijn volgens haar de ongelijkheid tussen werkende en niet-werkende Wajongers vergroot.

Geen pasklaar antwoord
Björn snapt Titia’s bezorgdheid. Hij blijft wel van mening dat de wet versimpeld moet worden. “Prima dat Van Ark het eenvoudiger wil maken, maar ik vind wel dat de belangen van zowel werkgever als werknemer meer afgewogen moeten worden. Hoe? Daar heb ik ook geen pasklaar antwoord op.”

Vakbond FNV heeft de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer via een brief laten weten alle voorgestelde maatregelen rond de harmonisatie van de Wajong te ondersteunen, behalve de inkomensregeling.  |

Lees meer over de bespreking van de Wajong-wetgeving op de website van de Tweede Kamer.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!