Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Herziene boekjes over emotionele ontwikkeling en gehechtheid

22 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Cordaan heeft twee herziene versies uitgebracht van de boekjes over emotionele ontwikkeling en gehechtheid. Ze zijn aangepast aan de huidige ontwikkelingen en inzichten, en beschikbaar voor de gehandicaptenzorg.

De eerste versies uit 2008 en 2009 zijn door de oorspronkelijke makers – gedragskundige/seksuologe Sandra Zaal en video-interactiebegeleider Margriet Boerhave – herzien. Hoewel ze aansluiten op de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, zijn de boekjes ook bruikbaar binnen andere werkvelden, zoals (speciaal) onderwijs, psychiatrie en ggz.

Fasen
Het boekje Emotionele Ontwikkeling (36 pagina’s) beschrijft 5 verschillende fasen:

  • Adaptiefase (0-6 maanden)
  • Eerste socialisatie (6-18 maanden)
  • Eerste individuatie (18-36 maanden)
  • Identificatiefase (3-7 jaar)
  • Realiteitsbewustwording (7-12 jaar)

Bij elke fase beschrijven de auteurs de passende begeleidingsstijl, kernwoorden en kenmerkende problematiek die voor kan komen.

Gehechtheid
De uitgave Gehechtheid, Basisveiligheid en Basisvertrouwen (60 pagina’s) bouwt voort op de tweede fase van de emotionele ontwikkeling, de eerste socialisatie. Dat is de fase waarin gehechtheid centraal staat.

De publicatie gaat eerst in op het begrip gehechtheid, geeft een overzicht van aspecten van een veilige en een onveilige gehechtheid en gaat daarna verder met praktische richtlijnen voor ondersteuning van de cliënt.  |

Beide boekjes zijn gratis te downloaden via de website van Cordaan

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!