Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Herstart en uitbreiding voor Thomas op Kamers

3 november 2021 Ruth Eppink Geen reacties

In Rotterdam-Ommoord ging op vrijdag 1 oktober Thomas op Kamers officieel weer van start. De zorgondernemers Bart en Iris verwelkomden de eerste nieuwe bewoners in het wooncomplex, waar jongeren met een licht verstandelijke beperking op zichzelf kunnen wonen, maar hulp en ondersteuning altijd dichtbij zijn. Het blijft niet bij deze eerste vestiging, want binnenkort opent Thomas op Kamers ook in het Noord-Brabantse Oudenbosch.

Klik-lezers kennen Thomas op Kamers wellicht nog van een aantal reportages die we er maakten in 2017 en 2019. Wat is er gebeurd waardoor het initiatief opnieuw van start is gegaan?

Sander Speleman van moederorganisatie De Drie Notenboomen vertelt: “De eerste zorgondernemer is naast Thomas op Kamers een ander woonconcept gestart, waar zij uiteindelijk mee verder wilde. Zij is daarom op zoek gegaan naar andere locatie die ze een aantal maanden geleden heeft gevonden. Daar is zij uiteindelijk heen gegaan met een groot deel van de jongeren. De Drie Notenboomen gelooft nog steeds in de kracht van Thomas op Kamers en is blij dat we met de komst van twee nieuwe zorgondernemers verder kunnen op de plek waar Thomas op Kamers vier jaar geleden begon.”

Zorgondernemers
Deze zorgondernemers, Bart Lubbers en Iris Kortekaas, runnen een Thomashuis in Reeuwijk. Speleman: “Zij zullen tijdelijk beide locaties combineren, en daarna – als de basis voor Thomas Op Kamers stevig is gelegd – hun Thomashuis overdragen aan anderen. Bart en Iris zijn geboren Rotterdammers en zijn dus teruggekeerd naar hun geliefde stad, met hun gezin en hond. Ze zullen met hun team een oogje in het zeil houden bij Thomas op Kamers. De insteek van dit concept is immers dat de jongeren met een verstandelijke beperking er zelfstandig wonen, en ondersteuning krijgen als ze dat nodig hebben.”

Momenteel zijn elf van de vijftien appartementen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in gebruik, er is dus nog plek voor vier personen. “Voor de een is wonen bij Thomas op Kamers een opstap naar uiteindelijk echt zelfstandig wonen, voor de ander zal dat misschien een stap te ver zijn.”

Voormalig verzorgingshuis
Thomas op Kamers in Rotterdam-Ommoord is gevestigd in een voormalig verzorgingshuis. De jonge bewoners hebben elk hun eigen appartement in het complex, waar ook een gemeenschappelijke woonkamer is. In die centrale ruimte zullen de jongeren twee dagen per week samen eten en ze kunnen er – als ze daar behoefte aan hebben – chillen en lekker kletsen.

In hetzelfde complex zit de ZorgButler, waar ouderen met een lichte tot matige zorgvraag zelfstandig wonen. “De ZorgButler is ook een woonvorm van De Drie Notenboomen. We proberen de jonge en de oudere bewoners met elkaar in verbinding te brengen,” verduidelijkt Speleman.

Uitbreiding
De Drie Notenboomen wil met Thomas op Kamers verder uitbreiden in Nederland, net als dat met het Thomashuis, de ZorgButler en de Herbergier (voor mensen met geheugenproblemen) is gebeurd. “Ja, ook Thomas op Kamers wordt een franchiseformule. Wij merken dat er enorme behoefte is aan zo’n soort woonvorm,” zegt Speleman. “Daarom opent in Oudenbosch een nieuwe vestiging. In deze plaats is een grote voormalige kloostersite, waar onder meer al een Thomashuis en een Herbergier zitten. Daar komt dus het woonconcept voor jongeren met een licht verstandelijke beperking bij.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!