Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hersenontwikkeling verloopt anders bij veel te vroeg geboren kinderen

24 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Om te kunnen begrijpen waarom veel te vroeg geboren kinderen ontwikkelingsproblemen hebben, is meer kennis nodig van de hersenontwikkeling gedurende de drie maanden die ze anders in de baarmoeder zouden hebben doorgebracht. In haar promotieonderzoek volgde Karina Kersbergen de hersenontwikkeling van extreem te vroeg geboren kinderen door een serie Mri-scans in de loop van de tijd.

Mri-technieken
De baby's ondergingen een Mri-scan bij 30 weken zwangerschapsduur en opnieuw omstreeks de uitgerekende geboortedatum. Kersbergen laat zien dat de volgorde van de hersenontwikkeling met verschillende Mri-technieken kan worden aangetoond. Hersenvolumes, de ontwikkeling van de hersenwindingen, de microstructurele ontwikkeling van de witte stof en de ontwikkeling van de netwerken van hersenverbindingen tonen allen een ontwikkeling vanuit het centrum van het brein naar de buitenkant, en van achter naar voren.

Landurige beademing
Langdurige beademing blijkt een negatief effect te hebben op hersengroei en ontwikkeling. Hersenschade veroorzaakte zowel direct als indirect veranderingen in de ontwikkeling. Kersbergen denkt dat het opsporen van afwijkingen in de hersenontwikkeling bij vroeggeboren kinderen kan helpen om de behandeling van deze kwetsbare kinderen te verbeteren.

Karina Kersbergen promoveert 24 maart in Utrecht op haar onderzoek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!