Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hersengebieden werken bij epilepsie minder samen

29 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Mensen met epilepsie hebben vaak last van problemen met geheugen, taal, verwerken van informatie en/of intelligentie. Dat komt omdat dat de hersengebieden niet goed samenwerken, zo stelt neuroloog Mariëlle Vlooswijk vast in haar promotieonderzoek. Zo'n 1 á 2 procent van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met epilepsie.

Een bijkomende klacht van mensen met epilepsie is dat ze na verloop van tijd dingen moeilijker kunnen onthouden, en dat ze moeilijker uit hun woorden komen of trager zijn in hun doen en laten. Deze cognitieve problemen vinden mensen op den duur soms zelfs erger dan de aanvallen.

Interactie verslechtert
Vlooswijk zocht naar een verklaring voor de cognitieve problemen, die volgens haar niet alleen komen door de epileptische aanvallen of medicijnen. Een mogelijke verklaring is volgens haar onderzoek dat er iets in de interactie tussen verschillende hersengebieden, of in de netwerkfunctie, verslechtert. 

Uit functioneel MRI-onderzoek, een techniek waarbij de hersenactiviteit driedimensionaal in beeld wordt gebracht, bleek dat mensen met en zonder epilepsie bij verschillende taken (zoals lezen, woorden bedenken, foto's onthouden) dezelfde hersengebieden activeerden. Alleen werkte de samenwerking tussen de hersengebieden bij patiënten met cognitieve problemen niet goed.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke patiënten het hoogste risico lopen om cognitieve problemen te ontwikkelen, en met welke maatregelen de cognitieve problemen voorkomen kunnen worden.

Mariëllle Vlooswijk promoveert op vrijdag 30 september 2011. Zij verrichte haar promotieonderzoek in een samenwerking tussen Epilepsiecentrum Kempenhaeghe en de afdelingen radiologie en neurologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het promotieonderzoek is uitgevoerd met steun van het Nationaal Epilepsiefonds. Klik hier voor een eerdere wetenschappelijke publicatie over het onderzoek van Mariëlle Vlooswijk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!