Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Herkenbare verhalen voor lvb-ers

25 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Er is een vervolg verschenen van het eerste deel van de reeks leesboeken voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb-ers) : Pieter & Sofie krijgen begeleiding, over twee jongvolwassenen die begeleid wonen. In het nieuwe boek Pieter en Sofie wonen (begeleid) zelfstandig zijn 6 thema's gebundeld: verliefdheid, een planning maken, zelfstandig wonen, afscheid nemen, internet, eten en sporten.

De hoofdstukken zijn weer kort en vlot geschreven, waarbij je merkt dat auteur Mirjan Petrovic zelf werkt met mensen met een verstandelijke beperking in hun woonsituatie. Voor zowel cliënten als begeleiders, die het boek ook als ondersteuningsmiddel kunnen gebruiken, komen er veel herkenbare en alledaagse ervaringen voorbij.

Spiegelen
In een eerder Klik-artikel vertelde Mirjana waarom ze de leesboeken voor lvb-ers maakt: "Waar mensen met een licht verstandelijke beperking vaak mee worstelen is dat ze begeleiding nodig hebben. Maar hoe maak je ze dit duidelijk? Ik ging op zoek naar materiaal, en vond alleen maar voorleesboeken met grote plaatjes, over bijvoorbeeld een doktersbezoek of het kopen van een trui. Ik zocht verhalen waaraan ze zich kunnen spiegelen, en die een eye-opener voor ze kunnen zijn."

Toen haar zoektocht op niets uitliep, besloot ze zelf iets te maken. Het resultaat is inmiddels een reeks van twee boekjes over Pieter & Sofie. Het eerste deel gaat over begeleiding krijgen, in het nieuw verschenen deel zijn zes thema's gebundeld, waardoor dit wel een aardige pil is voor cliënten. Maar doordat Mirjana de belevenissen van Pieter en Sofie met veel dialogen en voorbeelden heeft beschreven is het toch aardig behapbaar, en ook een goed hulpmiddel voor begeleiders, om samen met cliënt het boek te lezen en te bespreken.

Meer informatie op www.mirjanapetrovic.nl. Uitgave Swp, prijs € 26,90. Lees ook het eerdere Klik-artikel De werkelijkheid schetsen met verhalen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!