Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Herken signalen bij slachtoffers van mensenhandelaren'

16 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Zorgverleners moeten alert zijn op signalen bij meisjes met een verstandelijke beperking die slachtoffer zijn van mensenhandelaren die hen dwingen de prostitutie in te gaan. De Limburgse politie gaat bij zorginstellingen langs om het personeel uit te leggen hoe ze ander gedrag bij hun cliënten kunnen herkennen en zo kunnen helpen om bewijs te verzamelen.

Politie en justitie zetten deze stap, omdat ze recent op een aantal zaken zijn gestuit, waarbij verstandelijk beperkte meisjes als prostituee werden ingezet. Op dit moment zijn daarvan vijf gevallen bekend, zo bericht dagblad De Limburger.

"Begeleiders moeten argwaan krijgen als een meisje dat altijd goedkope shag rookte, opeens met pakjes sigaretten rondloopt, of bijvoorbeeld dure lippenstiften heeft en opgehaald wordt door onbekenden," zegt officier van justitie Karin Janssen.

In Nederland is Limburg de provincie met de meeste seks- en massageclubs. Het vermoeden bestaat dat zelfs in legale clubs sprake is van dwang en mensenhandel, zo schrijft De Limburger. De Limburgse zorginstelling Gastenhof/Koraal Groep, Mondriaan en stichting Jeugdzorg St. Joseph pleitten dit voorjaar in een rapport voor een gezamenlijke aanpak door:

  • Vroegtijdig signaleren van opgroei- en opvoedingsproblemen en het bieden van opvoedingsondersteuning door de Centra voor Jeugd en Gezin.
  • Veiligheidshuizen.
  • Risicolijst van vermeende daders opstellen door reclassering.
  • Voorlichting in het onderwijs over seksualiteit en weerbaarheid.
  • Bewustwording bij hulpverleners van signalen, buddy voor slachtoffer.
  • Intern meldpunt in organisatie als aanspreekpunt en vraagbaak.
  • Meer communicatie tussen zorginstellingen onderling om deskundigheid te delen en te vergroten.

Lees het hele rapport Haalbaarheidsonderzoek 'Loverboyproblematiek' in Limburg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!