Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Help, mijn cliënt wil internetten!

20 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Overkomt het jou ook wel eens? Dat je cliënt handiger is met de computer, beter weet hoe alles werkt, hoe je contact legt met andere mensen via Hyves of Skype, dan jij? Je bent de enige niet. Zorgverleners zien cliënten met een verstandelijke beperking voor zich uit snellen in het gebruik van Internet en de sociale media. 

Dat levert geweldig veel vragen op, bleek gisteren tijdens de halfjaarlijkse kennisnetwerk bijeenkomst Link4all. Werknemers van een  aantal zorgorganisaties wisselen dagelijks via de nieuwe media, en eens per half jaar in levende lijve, kennis en ervaring uit over het gebruik van Internet. Gisteren ging het over de ethische kant van de zaak, en dat leverde meer vragen op dan er op het ogenblik antwoorden zijn. Zoals:

  • Hoe bescherm je cliënten tegen uitbuiters en misbruikers?
  • Moet je bepaalde delen van het Internet afschermen voor cliënten (bijvoorbeeld seks en geweld)?
  • Moeten begeleiders zichzelf scholen in Internetgebruik, zodat ze hun cliënten daarin beter kunnen bijstaan (of laten ze zich scholen door hun cliënten?)
  • Moet een organisatie eisen van zijn werknemers dat ze cliënten begeleiden bij het Internetgebruik?
  • En moet de organisatie daar dan scholingsgeld voor beschikbaar stellen?
  • Laat je cliënten toe op je persoonlijke netwerk?
  • Moeten er een Internet protocol komen, als aanvulling op de omgangsregels van een organisatie?
  • Hoort Internetgebruik thuis in het persoonlijk plan?
  • Hoe manoeuvreer je tussen wat een cliënt wil, en wat zijn/haar ouders goed vinden? Waarbij opgemerkt zij dat ook sommige ouders ver voor de begeleiders uitlopen op het gebied van Internet.

Mogelijkheden blijven onderbelicht
Enkele van de conclusies na een middag debatteren:

  • Internet hoort bij het moderne leven van alle mensen, dus ook in het leven van mensen met een beperking. Hoe je daarbij met elkaar omgaat verschilt niet van andere omstandigheden. Sommige mensen met een beperking laat je toe tot je persoonlijke netwerk, omdat je hem als een vriend beschouwt, anderen niet.
  • Veel begeleiders zouden best extra scholing op dit gebied kunnen gebruiken. Internetgebruik spreekt voor hen niet vanzelf. Terwijl Internet voor cliënten een geweldige kans kan zijn om hun wereld te vergroten.
  • Er wordt nog veel over problemen gesproken, terwijl de mogelijkheden van Internet voor mensen met beperkingen onderbelicht blijven. Denk eens de mogelijkheden die de sociale media bieden voor jou als begeleider, om je cliënt op afstand bij te staan.
  • Moet je cliënten wel beschermen voor de gevaren van Internet? Hebben ze niet ook het recht om te leren van hun fouten? Door geen oordeel uit te spreken houd je in elk geval de communicatie open over lastige onderwerpen als internetdaten (gevaar van misbruik), internetkopen (gevaar van onverantwoorde aankopen), porno en geweldsfilms (gevaar dat de cliënt een onwerkelijk beeld krijgt van hoe hij zich ten opzichte van anderen kan gedragen).

Studiedag voor begeleiders
Op 8 december wordt in Kunstcentrum Kijkoor in Eemnes een studiedag voor begeleiders in de gehandicaptenzorg gehouden over Internetgebruik. Informatie Vilans.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!