Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Helga was er gewoon, elke dag

21 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Helga Verheij, begeleidster op Koningsveld 38-40 in Ter Heijde, is de eerste winnaar van de Arie Roobol Award. De prijs wordt vanaf nu jaarlijks toegekend aan een medewerker van de Brabantse zorgorganisatie Sovak, die zich op een bijzondere manier inzet voor een ontwikkeling of vernieuwing.

Zelf vindt Helga het eigenlijk heel gewoon wat ze doet. Maar collega's, en ook de jury, vinden het juist bijzonder. Helga's leidinggevende Rianne Berende: "Het is Helga gelukt om bij een cliënt die veel agressie vertoonde een andere betekenis te verlenen aan dit gedrag. In plaats van 'jij bent altijd agressief en daar ben ik bang voor' kiest Helga een benadering van begrip tonen en er zijn. Letterlijk: "ik denk dat ik begrijp waarom je boos bent; je mist je zus, die tot voor kort altijd voor je zorgde; ik zal er daarom vanaf nu elke dag voor je zijn."

Volhouden
En dat heeft Helga drie maanden vol gehouden, echt elke dag. Uiteindelijk kwam de cliënt tot rust. Dat is te zien aan een drastische vermindering van het aantal incidentmeldingen. Inmiddels zijn ook twee andere begeleiders ingewerkt en kunnen zij de zorg weer meer met elkaar delen. De cliënt wordt nu beleefd als een leuk, plezierig mens. "Het zou me nooit gelukt zin zonder mijn collega's, manager en divisiemanager. Bedankt voor alle steun", zegt Helga.

Trouw
Juryvoorzitter Arie Roobol: "Als mens die zijn boterham verdient in de commercie is het bijzonder fijn me onder mensen te begeven die dat doen in dienst van een ander. Niemand heeft talenten die voor alles in het leven toereikend zijn. Dat heeft Helga goed begrepen volgens haar uitspraak: 'Gebruik elkaars talenten en schaam je niet om hulp te vragen van iemand met meer kennis en ervaring.' Een levenshouding waar anderen en zijzelf veel plezier aan beleven." Bestuursvoorzitter Heleen Griffioen: "Ik vind het een schitterend voorbeeld van hoe nieuwsgierigheid naar een cliënt je kan helpen om die persoon anders te zien. En om dan de moeite te nemen om vanuit wat je ziet een dergelijke inzet te plegen: daarmee verdient Helga de award!"

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!