Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Helft van de gemeenten niet klaar voor jeugdzorg

5 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Een op de twee gemeenten betwijfelt of ze volgend jaar alle kinderen in de jeugdzorg kunnen helpen met het geld dat het Rijk beschikbaar stelt, aldus de Volkskrant van 5 maart. Een vijfde van de 400 gemeentes die een enquête van de Volkskrant invulden, zegt dat het zeker niet gaat lukken. De gemeentes krijgen met ingang van 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor kinderen en jongeren met wie het slecht gaat. Maar ze hebben daar 15% minder geld voor dan de uitvoerders die de jeugdzorg nu uitvoeren.

Zware zorg
In de Volkskrant zegt de gemeente Appingedam dat het budget niet toereikend is om zware jeugdzorg in te kopen. Een gespecialiseerde plek kost 100.000 euro per jaar. Als de gemeente drie plekken heeft begroot en er komt een kind met ernstige psychische problemen bij, dan kan de gemeente dat niet betalen. Veel gemeentes willen bezuinigen op de jeugdzorg door er sneller bij te zijn, zodat er geen zware zorg nodig is.

Preventie helpt niet
Volgens Marc Dullaert, kinderombudsman, zijn er 200.000 kinderen met problemen waar niks aan te voorkomen valt. "Als je zwaar autistisch bent of gehandicapt, dan helpt preventie niet."

In de Volkskrant meer informatie over hoe enkele gemeentes zich voorbereiden op hun jeugdzorgtaak.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!