Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Helft basisscholen weigert probleemkinderen

21 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

52 procent van de schooldirecteuren heeft de afgelopen jaren een of meerdere keren een kind met leer of gedragsproblemen geweigerd. Dat blijkt uit een enquête onder schooldirecteuren van vakbond Cnv op verzoek van Kro Brandpunt. De scholen vinden zichzelf onvoldoende toegerust om probleemkinderen op te vangen. Vanaf augustus 2014 zijn scholen volgens de Wet op passend onderwijs verplicht voor iedere leerling die zich aanmeldt een plek te regelen. Maar bijna 60 procent zegt daartoe niet in staat te zijn.

De helft van de basisscholen kan de stroom zorgleerlingen nu al niet aan. Schooldirecteuren geven aan dat de klassen veel te groot zijn om van docenten te verwachten daar nog meer leerlingen in op te vangen die extra aandacht nodig hebben.

Extra ondersteuning nodig
Een kwart van de anderhalf miljoen kinderen in het basisonderwijs heeft een leer en/of gedragsprobleem en heeft daarvoor extra ondersteuning nodig. Bij 6 procent van de schoolkinderen zijn de problemen zo groot dat ze worden opgevangen in het speciaal onderwijs. Maar dat moet zoveel mogelijk verdwijnen met de wet op passend onderwijs.

Wegbezuinigd
Basisscholen moeten vanaf volgend schooljaar nog meer leerlingen met (grote) problemen gaan opvangen, zonder dat daar genoeg extra geld voor beschikbaar is. Schooldirecteuren zeggen in de uitzending van Brandpunt van 20 oktober dat alle extra ondersteuning zoals onderwijsassistenten de afgelopen jaren al is wegbezuinigd. Zonder die extra ondersteuning in de klassen is de wet op passend onderwijs niet uitvoerbaar.

Werkdruk
Volgens vakbond Cnv moet er minstens 200 miljoen euro beschikbaar komen om het passend onderwijs uitvoerbaar te maken. Maar Cnv onderwijsvoorzitter Helen van den Berg vreest dat dat geld er niet komt. "Dat betekent dat we te maken hebben met grotere klassen, hogere werkdruk, daar voorzie ik echt een probleem."
Bekijk de uitzending van Brandpunt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!