Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Helft archieven gehandicaptenzorg blijft bewaard

30 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Een belangrijk deel van de boekencollectie van het voormalig Bisschop Bekkers Instituut (Bbi) blijft behouden. Het Kenniscentrum Historie Zorgverzekeraars neemt het archief van het Bbi en een deel van de collectie over in opdracht van de Stichting Behoud Geschiedenis Gehandicaptensector (Sbgg). De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland financiert de inventarisatie en opslag.

Daarnaast hebben het Expertisecentrum Verstandelijke Beperking en enkele bibliotheken van zorgorganisaties publicaties overgenomen. Bij elkaar blijft ongeveer de helft van de oorspronkelijke collectie van 8875 boeken en andere publicaties over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bewaard.

De collectie dreigde verloren te gaan toen beheerder Vilans de kosten hiervoor niet meer kon opbrengen. Het archief bevat onder meer verslagen en rapportages van verschillende werkgroepen en commissies van het voormalige Bbi, dat onderzoek coördineerde en ondersteunde op diverse terreinen in de gehandicaptenzorg. Ook bevat het archief oude jaargangen van het Nederlands Tijdschrift Zwakzinnigenzorg. Naast het archief zal de Sbgg zich ontfermen over meer dan honderd scripties van onder andere orthopedagogen, artsen en maatschappelijk werkers.

Het Kenniscentrum Historie Zorgverzekeraars, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, inventariseert de collectie en maakt afspraken over hoe publicaties kunnen worden opgevraagd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!