Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Helden uit de jeugdzorg vertellen over ‘die ene jongere’

19 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Journaliste en pleegouder Tilly van Uffelen sprak in opdracht van Jeugdzorg Nederland met verschillende jeugdzorgprofessionals over ‘die ene jongere’ die ze nooit zullen vergeten. Resultaat: het boekje ‘Jeugdzorgprofessionals over die ene jongere. 20 verhalen uit het hart’ dat recent is verschenen.

Van Uffelen sprak onder meer met Henk Jonker, directeur van stichting Jeugddorp De Glind. De Glind is een klein, groen dorp met zo’n 650 inwoners, gelegen in de gemeente Barneveld. Bijzonder is dat er achter 28 van de ongeveer 140 voordeuren een professioneel gezinshuis zit.

Jonker kan nog precies vertellen wie ervoor zorgde dat hij en zijn man pleegvaders werden:

“Ik werkte als manager op een afdeling waar jongeren met een lichte verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen terechtkwamen. Die dag wandelde ik via de crisisgroep naar buiten. Een meisje liep op me af en zei: “Meneer, dit is mijn 25ste bed!” Haar lange, zwartgeverfde haren hingen los. Ze droeg gouden kettinkjes, zwarte bovenkleding en een tijgerlegging. Ze was zestien jaar ongeveer. “Jij hoort hier niet”, dacht ik. “Jij past niet in een instelling. Daar knal je eruit. Je hebt een plek nodig in een gezin waar je de ruimte krijgt en je niet voortdurend hoeft te houden aan groepsregels, maar waar je onvoorwaardelijke liefde ervaart.”

Boekje met verhalen
Door dit meisje, waar hij de naam niet meer van weet, werden Jonker en zijn partner pleegvaders. Hoe hen dat afgaat, en hoe andere jeugdzorgprofessionals terugkijken op die ene jongere die voor hen het verschil maakte, lees je in het boekje ‘Jeugdzorgprofessionals over die ene jongere. 20 verhalen uit het hart’. 

Enkele verhalen staan al op de website van Jeugdzorg Nederland (daar komen ze uiteindelijk allemaal te staan), maar het boekje is ook als pdf te downloaden. Wie het als boek in huis wil ontvangen, kan het bestellen door een e-mail te sturen naar communicatie@jeugdzorgnederland.nl. Let op: je kunt slechts één exemplaar bestellen vanwege de beperkte oplage.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!