Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Harderwijks ziekenhuis wil beter zorgen voor verstandelijk beperkte patiënten

8 september 2015 Door de redactie Geen reacties

Medewerkers van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk moeten scholing krijgen in het omgaan met verstandelijk gehandicapte patiënten, en er moeten goede afspraken worden gemaakt over het uitwisselen van gegevens. Dat zijn enkele resultaten uit een onderzoek door de patiëntenraad van het ziekenhuis.

De patiëntenraad deed vorig jaar en dit jaar onderzoek naar de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit gesprekken met grote zorginstellingen als ’s Heeren Loo en Careander, en met medewerkers van St Jansdal, kreeg de raad een beeld van hoe het ziekenhuis omgaat met patiënten met een verstandelijke beperking.

Zorgzaam
Jetty ten Napel, secretaris van de patiëntenraad (foto), is blij met de uitkomsten: “Ouders en begeleiders van mensen met een verstandelijk beperking zijn tevreden over het onderzoek; er zijn verschillende verbeterpunten uitgekomen voor St Jansdal.” De zorgzaamheid van verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers in het ziekenhuis kwam als grootste pluspunt uit het onderzoek.

Wachtkamer
Wachten in de poliklinieken is soms een probleem. Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak bang, omdat ze niet altijd begrijpen wat hen te wachten staat. Ze kunnen dan gedrag vertonen dat vervelend is voor henzelf en voor anderen. Afgesproken is dat de zorginstelling bij het maken van een afspraak aangeeft of een patiënt het moeilijk vindt om lang te wachten. Het afsprakenbureau houdt hier dan rekening mee.

Spoedeisende hulp
Artsen bij de spoedeisende hulp zouden meer kennis moeten hebben over mensen met een verstandelijke beperking. St Jansdal vindt dat het niet altijd makkelijk is om bij de zorginstellingen informatie over een patiënt te krijgen. Inmiddels zijn over beide onderwerpen afspraken gemaakt tussen het ziekenhuis en de instellingen voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

St Jansdal wil de eigen medewerkers meer kennis over verstandelijk gehandicapten bezorgen via het scholingsaanbod. Daarnaast werken St Jansdal en de zorginstellingen aan een betere overdracht van informatie over patiënten.

Lees meer op de website van St Jansdal.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!