Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hardenberg verkozen tot ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’

6 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Nederland telt een paar miljoen mensen die leven met een beperking. Toch is onze maatschappij daar nog niet goed op aangepast. De campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd gingen daarom op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maakten zaterdag in televisieprogramma Kassa bekend dat Hardenberg de winnaar is van deze verkiezing.

Eind december werden 5 gemeenten genomineerd voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland: Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes. Otwin van Dijk: ‘Ook in de andere vier gemeenten zijn mooie voorbeelden van hoe de gemeente bezig is met toegankelijkheid. Ermelo besteedt bijvoorbeeld aandacht aan inclusieve kunst en cultuur. De gemeente Goes organiseert workshops voor ambtenaren om makkelijke taal in brieven te gebruiken. Katwijk heeft de ambitie om het speciaal onderwijs in de toekomst op te heffen. En Zwolle heeft een stadsergonoom die de stad beter toegankelijk maakt voor alle inwoners en bezoekers.’

Gewoon doen
De jury verkoos afgelopen zaterdag Hardenberg in televisieprogramma Kassa uiteindelijk tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. De jury is bijzonder gecharmeerd van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving.

“Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven. Bijvoorbeeld als het gaat om geldstromen: er is geen apart potje voor toegankelijkheid, maar de gemeente bekostigt dit gewoon uit de reguliere budgetten. Dat is inclusief denken,” onderbouwt juryvoorzitter Otwin van Dijk.


Talent als uitgangspunt
Een concreet voorbeeld waar de jury van onder de indruk is, is dat iedere afdeling in het gemeentehuis een beleidsmedewerker heeft die ambassadeur is van het inclusieve gedachtengoed. En dat talent van mensen het uitgangspunt is bij de zoektocht naar werk, niet een eventuele beperking. Ook op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid scoort Hardenberg hoog, blijkt uit onderzoek.

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een sociale onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.

Lees meer op www.mtg2018.nl of bekijk de uitzending van Kassa.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!