Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking voor begeleiders van licht verstandelijk gehandicapten

2 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Onlangs is de 'implementatiehandreiking (F)act voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek' uitgebracht. Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn kwetsbaar. Hun beperking heeft vaak grote gevolgen. Ze hebben grote moeite zich staande te houden, en lopen groot risico op het ontwikkelen van gedrags- psychiatrische en verslavingsproblemen. Bovendien kunnen of willen ze de weg naar de hulpverlening vaak niet vinden.

Assertive community treatment (Act) is een Amerikaans organisatiemodel om mensen met psychische problemen die in de maatschappij leven (vaak dak- en thuislozen) op de rails te krijgen. De Nederlandse variant is fact, functionele act. En er is ook een Forensische (f)act voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Veelbelovend
(F)act blijkt een veelbelovend organisatiemodel voor hulpverleners om deze moeilijk te bereiken groep cliënten, die zonder voldoende hulp vaak in grote problemen raken.

De handreiking is bedoeld voor professionals die werken op het snijvlak van verstandelijk gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, bestuurders en managers die willen starten met (F)act. In de handreiking wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden beschreven keuzes gemaakt moeten wordengemaakt en welke stappen doorlopen moeten worden om het (F)act-organisatiemodel succesvol in te voeren.

De handreiking is te downloaden op het kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!