Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking geeft antwoord op privacygerelateerde vragen

9 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Binnen de gehandicaptenzorg is altijd veel aandacht geweest voor de bescherming van persoonsgegevens. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei 2018 is privacy nog belangrijker geworden. De AVG roept bij zorgorganisaties echter ook veel vragen op. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft aan de hand van veelgestelde vragen de Handreiking Privacy ontwikkeld, waar de antwoorden te vinden zijn.

De tool bevat ook stroomschema’s en stappenplannen, waarmee zorgorganisaties kunnen beoordelen of persoonsgegevens uitgewisseld mogen worden.

De handreiking bestaat uit vier modules:

  1. Elektronische gegevensuitwisseling (denk aan mailen, social media, WhatsApp, gebruik van foto’s en filmpjes van cliënten)
  2. Privacy in de relatie cliënt-zorgprofessional (verstrekken van cliëntgegevens binnen de organisatie en daarbuiten, bijvoorbeeld aan zorgkantoren, gemeenten)
  3. Privacy vanuit organisatieperspectief (rechten van de betrokkenen en plichten van de zorgorganisatie)
  4. Wettelijk kader op hoofdlijnen (algemene beginselen en uitgangspunten van de AVG, met stroomschema’s en stappenplan).


In de modules zijn ook linkjes te vinden, die de gebruiker doorverwijzen naar andere delen van de handreiking, of naar websites met meer informatie. De handreiking is in eerste instantie niet geschreven voor begeleiders, maar voor medewerkers van zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg die zich bezighouden met het onderwerp privacy: staf- en beleidsmedewerkers of kwaliteitsmedewerkers. Begeleiders die meer willen weten kunnen op het Kennisplein Gehandicaptenzorg terecht.

De Handreiking Privacy is te raadplegen op de website van de VGN. De brancheorganisatie adviseert de link naar de tool niet te openen in Chrome, omdat deze problemen geeft. In andere browsers gaat het wel goed.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!