Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking ethische vraagstukken rond corona in langdurige zorg

12 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

De christelijke vereniging van zorgaanbieders Reliëf heeft een leidraad online gezet voor organisaties in de langdurige zorg die het lastig vinden om te gaan met morele dilemma’s in deze coronatijd.

Iedere zorgaanbieder kan wel een voorbeeld noemen van coronagerelateerde dilemma’s die nu spelen in de langdurige zorg:
- mogen wij zorgprofessionals in hun privéleven beperkingen opleggen om de continuïteit van zorg te borgen?
- moeten wij toestaan dat zorgprofessionals onvoldoende beschermd hun werk doen?
- moeten, willen of kunnen we bewoners met corona nog insturen naar het ziekenhuis?

De handreiking geeft daarna verschillende ethische overwegingen die kunnen helpen bij de besluitvorming rond morele dilemma’s. Denk aan de overweging: ieder mens is waardevol en oneindig kostbaar. De waarde van een mensenleven hangt niet af van de leeftijd, de levensstijl of gezondheidssituatie.

Of: wonen en welzijn staan in de langdurige zorg voorop. Welzijnswerkers zijn hier van net zo’n groot belang als verzorgenden, verpleegkundigen en groepsbegeleiders.

De handreiking verwijst ook naar een leidraad die geschreven is door het AMC en het Radboudumc over het werken bij schaarste van beschermingsmiddelen.

De Handreiking ethische vraagstukken rondom corona in de langdurige zorg is voor iedereen online te raadplegen.

Meer tips van Reliëf
Op de website van Reliëf is een speciale coronapagina aangemaakt waar nog veel meer materialen rond dilemma’s in coronatijd te vinden zijn. Zo kun je je aanmelden voor een besloten forum voor zorgprofessionals in de langdurige zorg, zijn er ondersteuners beschikbaar voor wie worstelt met vragen. Voor onder meer geestelijk verzorgers zijn er meerdere documenten, flyers en tips te vinden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!