Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking bevordert beleid voor gezonde seksualiteit

1 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Hoe zet je een beleid voor gezonde seksualiteit bij verstandelijk beperkten op een goede manier in je organisatie? Dat beschrijft de nieuwe handreiking Seksualiteit en seksueel misbruik, die op 26 mei op de Kennismarkt in Bussum is gepresenteerd.

De handreiking geeft praktische tips voor managers in de verstandelijk gehandicaptenzorg om cliënten te ondersteunen bij een gezonde seksualiteit. De uitgave beschrijft hoe en waarom je een visie op seksualiteit moet formuleren en toetsen, en hoe je zorgt dat je het beleid een vanzelfsprekend onderdeel wordt. Enkele tips uit de handreiking:

1. Bespreek het onderwerp in intake-gesprekken en in het zorgplan/ondersteuningsplan.
2. Zet seksualiteit op de agenda van het werkoverleg en teamoverleg.
3. Neem het onderwerp op in jaarverslagen en werkplannen.
4. Behandel het in sollicitatie- en functioneringsgesprekken.

In het tweede deel van de handreiking wordt beschreven hoe je seksueel misbruik in de organisatie aanpakt. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met een melding van misbruik omgaat.

Download de handreiking Seksualiteit en Seksueel misbruik van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Kennisplein Gehandicaptenzorg, op www.vgn.nl of bestel voor € 9,95 (minimaal 5 exemplaren) via publicaties@vgn.nl, publicatienummer 711.216.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!