Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking Active Support voor begeleiders verschenen

17 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Na de eerdere beschrijving van Active support in een boek van Ruud de Geus begin deze eeuw, is er nu een praktisch boek voor begeleiders over deze methode. Met Active support werk je aan de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking. Naast achtergrond over de methode staat in dit boek uitgebreid beschreven hoe je werkt aan positieve beeldvorming en tijdsbesteding van cliënten.

Stapsgewijs wordt beschreven hoe je iemands persoonlijke voorkeuren en interesses in beeld brengt. In het boek vind je daarvoor hulpmiddelen zoals een talentenposter, behoeftenlijst, activiteiten-, gelegenheids- en instructieplan. Door hiermee aan de slag te gaan bevorder je als ondersteuner onder meer dat mensen met een beperking:

  • deel uitmaken van de samenleving
  • een vitaal sociaal netwerk hebben
  • kans hebben op ontwikkeling
  • eigen keuzes kunnen maken
  • status en respect krijgen.

Het boek is helder en veelomvattend, door het gebruik van vele voorbeelden en verwijzingen naar verwante methoden. Maar, zoals in de relativering in het nawoord staat, 'een methodiek is slechts een methodiek, alles draait om de persoon met de beperking, zijn sociaal netwerk en zijn begeleiders'.

Active support, een handreiking voor de ondersteuning aan mensen met een beperking. Door Martin de Vor. Het werkmateriaal en meer over de methode is te vinden op www.activesupportnederland.nl.Uitgave Van Gorcum, prijs € 19,75.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!