Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handleiding voor het opzetten van participatieprojecten

21 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Hoe kom je tot een succesvol participatieproject? Welke stappen moet je hiervoor zetten? Hoe kunnen een QuickScan, een goed voorbeeld of handige tips je hierbij helpen? Gehandicaptenzorgorganisatie Estinea heeft een studiedag gewijd aan het opzetten van participatieprojecten in de gemeente Berkelland. Ook werd een Participatie toolbox gepresenteerd, die Estinea ontwikkelde aan de hand van de ervaringen. Daarin onder meer een methodisch stappenplan en veel tips en voorbeelden.

Tijdens de studiedag werd duidelijk dat goede communicatie onmisbaar is voor het slagen van participatie. Mensen, bedrijven en organisaties weten nog vaak onvoldoende hoe mensen met een ondersteuningsvraag een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Er zijn volop kansen voor hen, zowel in betaald als onbetaald werk. Ook weten nog te weinig mensen, bedrijven en instanties dat hierbij altijd ondersteuning wordt geleverd door zorgorganisaties. Regionale bedrijven en organisaties die openstaan voor 'samenwerken' met mensen met een ondersteuningsvraag, hebben al laten zien dat ze goed in staat zijn om waardevolle kansen te scheppen.

De Participatie toolbox is te downloaden op www.estinea.nl. Daar is ook meer te lezen over het participatieproject in de gemeente Berkelland.


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!