Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handleiding en training om schulden bij kwetsbare jongeren te voorkomen

9 november 2015 Door de redactie Geen reacties

Om kwetsbare jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) uit de financiële problemen te houden, is zorgorganisatie Mee het traject Smart met Geld gestart. Het ondersteunt gemeenten, onderwijs, ouders en professionals om te voorkomen dat lvb-jongeren in de schulden raken.

Geld en mooie spullen zijn belangrijk voor jongeren. Het levert status op, zorgt dat je erbij hoort. De advertenties en aanbiedingen vliegen je om de oren, een aankoop is zo gedaan. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn extra gevoelig voor bijvoorbeeld groepsdruk en impulsaankopen en lopen meer risico om schulden te maken met vaak grote gevolgen: ze trekken zich terug, raken steeds dieper in de problemen en geven soms overlast in de buurt.

Het project Smart met Geld draait om het voorkomen van schulden en richt zich specifiek op jongeren van 15 tot 18 jaar met een licht verstandelijke beperking. De nadruk ligt minder op het vergroten van kennis en juist meer op het vergroten van bewustwording en weerbaarheid en helpt bij vragen zoals:

  • Hoe leer je LVB-jongeren verstandig met geld omgaan?
  • Hoe voorkom je dat LVB-jongeren slachtoffer worden van anderen die voor hen schulden maken?
  • Hoe voorkom je dat door de financiële problemen van LVB-jongeren hun deelname aan het maatschappelijke verkeer ernstig wordt bemoeilijkt?
  • Hoe voorkom je dat LVB-jongeren door hun financiële problemen aan de kant blijven staan bij school, werk en relaties?

Het traject is uitgewerkt in drie doelgroepen:

  • Voor het praktijkonderwijs is er een weerbaarheidstraining gericht op het omgaan met geld voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar.
  • Voor ouders (eventueel samen met jongeren) zijn er thema-avonden over financieel opvoeden en voorlichting over de vraag wat je moet weten als je kind 18 wordt.
  • Voor professionals is er een platform en een handleiding ter stimulering om vaker met jongeren het gesprek aan te gaan over geld.

Lees meer op de website van Smart met Geld

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!