Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handige gids voor een goed consult bij de huisarts

10 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Een bezoek aan de huisarts is voor mensen met een verstandelijke beperking vaak spannend. En ook voor de arts kan het consult minder goed verlopen, omdat hij bijvoorbeeld te weinig rekening houdt met de beperking van zijn patiënt. Daarom is de Goed Gesprek Gids ontwikkeld, om zo’n consult soepel te laten verlopen.

De Goed Gesprek Gids is ontwikkeld vanuit verschillende perspectieven, zodat alle betrokkenen bij zo’n consult ermee kunnen werken: cliënt, begeleider, zorgorganisatie, huisarts en arts VG. Het is overigens geen handboek dat je helemaal moet volgen, maar het is bedoeld als hulpmiddel. Het boek beschrijft enkel de wenselijke situatie en geeft tips hoe je daar kunt komen.

Zo is het voor cliënten raadzaam om bij het maken van een afspraak aan te geven dat ze een beperking hebben en dat ze graag wat extra tijd willen. En bij cliënten die niet alleen willen of kunnen gaan is het belangrijk dat er een begeleider meegaat die de cliënt goed kent, dus liever geen onbekende invaller.

Ook voor artsen VG staan er tips in, onder meer over gegevensuitwisseling en heldere dossiervoering.

De gids is ontwikkeld door Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk, KansPlus, Ieder(in), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), NVAVG, @Platform VG Brabant, V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Je kunt hem online downloaden of raadplegen.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!