Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handig hulpmiddel voor als je kind met EMB 18 wordt

31 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Help, mijn kind wordt 18, wat verandert er allemaal? Voor deze vraag kunnen ouders prima terecht op internet. Maar als je een kind hebt met een ernstig meervoudige beperking, komt er zoveel meer bij kijken. De ouders worstelen vooral met vragen op het (para)medisch gebied. Gelukkig is er nu de Vink Wijzer EMB, een praktisch hulpmiddel.

De Vink Wijzer EMB bevat tips, checklists en handige overzichten van (para)medici. En alles is geschreven vanuit het perspectief van de ouders die medische zaken moeten regelen rond hun kind met EMB. Het begint met 7 tips, waarbij de eerste eigenlijk de belangrijkste is: begin op tijd! Het advies is om als je kind 14 is, langzamerhand te gaan vastleggen wie er allemaal betrokken zijn bij de zorg voor je kind.

Ervaringsdeskundige
Het idee voor het hulpmiddel komt van Jolanda Rutten, een ervaringsdeskundige moeder. Toen haar zoon Daan de Vink 18 jaar werd, ontdekte ze dat ze erg veel zelf moest regelen voor Daan op medisch vlak. Zij verwerkte haar tips en ervaringen in het hulpmiddel dat daarna nog aangevuld werd vanuit andere ouders, ouderorganisaties, zorgprofessionals, onderzoekers en ontwikkelaars.

Omdat de ervaringen rond Daan de Vink de basis van het hulpmiddel vormen, is de tool naar hem vernoemd: de Vink Wijzer. Je kunt de Vink Wijzer gratis downloaden. Het is het eerste product van de Informatietafel EMB, die als doel heeft: concrete informatieproducten ontwikkelen om ouders en naasten van mensen met ernstig meervoudige beperkingen op weg te helpen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!