Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handicap tast perfectie van God niet aan

18 maart 2008 Door de redactie Geen reacties
Moslims die geloven dat hun gehandicapte kind een straf van God is, hebben het bij het verkeerde eind, zegt de Leidse islamoloog Mohammed Ghaly.

In de islamitische literatuur overheerst een positieve houding jegens mensen met een handicap. In oude theologische en juridische literatuur komen gehandicapten positief naar voren, maar in de hedendaagse praktijk mankeert het daar nog wel eens aan. Ghaly, die onlangs in Leiden promoveerde op zijn onderzoek, zocht naar informatie over mensen met een handicap en hun plaats in de islam. Hij ontdekte dat moslimtheologen verschillende verklaringen hadden voor het bestaan van handicaps. ‘De moslimgeleerden wilden allemaal verklaren dat een handicap het perfecte goddelijke karakter van God niet aantast. Elke groep theologen heeft een eigen verklaring gekozen,’ zegt Ghaly. De promovendus bestudeerde ook de islamitische jurisprudentie, om te bepalen hoe in de praktijk tegen mensen met een handicap werd aangekeken. Ghaly stelt dat in de islam over het algemeen een positieve houding was ten opzichte van mensen met een handicap.

De positieve houding in de literatuur vindt Ghaly niet terug in de Nederlandse praktijk. ‘Sommige moslims sturen hun gehandicapte kinderen niet naar een revalidatiecentrum, ze maken geen gebruik van de bestaande faciliteiten. Ze zeggen dat in de gehandicaptenzorg geen rekening wordt gehouden met de religieuze achtergrond van moslims.
Er is wel steeds meer aandacht voor de religieuze dimensie van mensen met een handicap, maar het is nog niet goed genoeg. Zonder verdieping in de geloofsachtergrond van mensen met een handicap is het voor hulpverleners en patiënten lastig om elkaar te begrijpen.


Islam and Disability. Perspectives in Islamic Theology and Jurisprudence. Proefschrift van Mohammed Ghaly. Faculteit Godsdienstwetenschappen, rijksuniversiteit Leiden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!