Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handboek voor begeleiders in verstandelijk gehandicaptenzorg

4 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Een goede begeleider van mensen met een verstandelijke beperking heeft zelfkennis, is een aanpakker, kan samenwerken en is een vakkenner. Dat schrijft trainer en teamcoach Gwen Stücklschwaiger-van Tienoven in het boek 'Gewoon een goede begeleider', een handboek vol kennis en inspiratie voor werkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Het boek is prettig en praktisch geschreven en loodst je met handige verwijzers en duidelijke schema's en illustraties door een bak vol kennis over jezelf en cliënten. Geen onderwerp blijft onbesproken, van sociaal-emotionele ontwikkeling, hechting en wils- en handelingsbekwaamheid tot expressed emotion, angststoornissen, verslaving, seksualiteit en omgaan met sociale media.

De vele tips en voorbeelden verlevendigen alle kennis en maken het meer dan een theoretisch handboek. "Wat begeleiders doen is bijzonder, zelf vinden zij dit vaak 'gewoon'. Dit boek is voor die gewoon goede begeleider, die soms even niet weet wat handig is om te doen of te laten", aldus de auteur.

Gewoon een goede begeleider. Sleutels voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking. Door Gwen Stücklschwaiger-van Tienoven. Uitgeverij Boekenbent, prijs € 19,90.

Lees een artikel waarin Gwen vertelt waarom ze dit boek schreef in de Klik van januari 2014.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!