Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Han Nakkenprijs voor onderzoeken naar alertheid en hechting

15 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Onderzoekers Vera Munde (foto rechts) en Paula Sterkenburg  hebben de Han Nakken prijs 2012 gewonnen. De prijs wordt iedere twee jaar toegekend door het Onderzoekscentrum naar diep meervoudige beperkingen van de Rijksuniversiteit Groningen. De tweedelige prijs is bestemd voor de beste wetenschappelijke prestatie en de opmerkelijkste praktijkprestatie op het gebied van personen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

Golven
Vera Munde, van de afdeling orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt de prijs voor haar artikel over alertheid in het tijdschrift 'Child: care, health and development.' Zij toont daarin aan dat alertheidspatronen te onderscheiden zijn bij personen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Die patronen verschillen als er verschillende stimulerende activiteiten of materialen worden aangeboden. Maar ze hebben gemeen dat het 'golven' zijn: die komen langzaam op en vlakken weer af, om daarna opnieuw op te komen. Als begeleiders deze 'golven' herkennen en volgen, worden cliënten optimaal gestimuleerd.

Vertrouwensrelatie
PaulaSterkenburmru1iwxxctt10560De praktijkprijs gaat naar Paula Sterkenburg voor haar boek 'Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling'. Sterkenburg is universitair hoofddocent ontwikkelingspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze schreef het boek voor zorgverleners en begeleiders van mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Het is bedoeld om de zorg aan deze doelgroep te verbeteren. Aan de hand van achtergrondinformatie en praktische tips wordt uitgelegd wat het nut is van een vertrouwensrelatie en hoe deze kan worden opgebouwd.

De prijzen worden 7 december uitgereikt na de Han Nakken Lezing (door Herman Meininger) in Groningen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2500 verbonden.

'Catch the wave! Time-window sequential analysis of alertness stimulation in individuals with profound intellectual and multiple disabilities'. Door V.S. Munde, C. Vlaskamp, B. Maes en A.J. Ruijssenaars. In het wetenschappelijke tijdschrift Child care health development, juli 2012.

Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling. Door Paula Sterkenburg. Uitgegeven door Bartiméus in Zeist.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!