Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Han Nakkenprijs voor onderzoek naar beweging en warmte voor mensen met ernstige beperkingen

28 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Suzanne Houwen en Astrid van Zon hebben de Han Nakken prijs 2014 gewonnen voor hun baanbrekende werk op het gebied van zorg aan mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. De prijs, die elke twee jaar wordt toegekend, wordt 11 december uitgereikt.

Astrid van Zon, directeur van kinderdagcentrum Rozemarijn in Haarlem, wint de Han Nakken praktijkprijs voor haar boek Warmte vergt jaren groei. over de effecten van warmteondersteuning bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. Van het op Rozemarijn ontwikkelde therapeutische programma , dat onder meer bestaat uit ondersteuning van de lichamelijke warmte, werden kinderen vitaler, ze hadden een langere spanningsboog en waren meer betrokken op hun omgeving.

De wetenschappelijke prijs gaat naar Suzanne Houwen, die een artikel schreef over de positieve effecten van bewegingsgeorïenteerde therapie op het motorische (ja, dat werkt), cognitieve en sociale (moet nog verder worden onderzocht) functioneren van mensen met ernstige beperkingen. Ze liet in haar onderzoek ook zien dat hulpverleners te  weinig geneigd zijn om hun cliënten die stimulering te bieden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!