Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Grote vraag naar beeldzorg door coronacrisis

1 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Door de coronacrisis werden heel veel Nederlanders zich opeens bewust van de meerwaarde van Facetimen of videobellen via WhatsApp. En zorgorganisaties omarmden – soms noodgedwongen - beeldzorg. In een paar weken tijd zijn er al zo’n 1000 nieuwe beeldzorgaccounts aangemaakt bij de Carante Groep.

De Carante Groep bestaat uit 13 zorgorganisaties. Sinds een jaar of vier is er een kleine coalitie binnen deze groep die samenwerkt op het gebied van beeldbellen: Triade Vitree, De Waerden, ASVZ en SIG. De andere zorgaanbieders kregen de mogelijkheid versneld gebruik te gaan maken van hetzelfde beeldzorgplatform toen door de coronapandemie bezoek niet meer welkom was en ambulante hulp op afstand moest plaatsvinden. Volgens Sebastiaan ten Hove, coördinator Zorgtechnologie en Innovatie bij de Carante Groep, is het een groot voordeel dat ze al vier jaar werken met beeldzorg en een contract hebben met een leverancier. “Zorgorganisaties hoeven maar een mailtje te sturen en binnen vijf minuten is er de beschikking over een beeldzorgapplicatie die veilig is, beproefd is en gewoon werkt”, vertelt hij in een interview met Kenniscentrum Vilans.

Hectische periode
Ook Erwin Pfeiffer, zorgtechnoloog en projectleider Beeldzorg bij Triade Vitree, is blij met de techniek. Hij sprak over een zeer hectische periode, maar ‘ik ben blij dat wij met deze techniek onze cliënten in de VG- en jeugdzorg goed kunnen blijven ondersteunen, ook nu bezoek aan cliënten niet meer mogelijk is.'

Beeldbellen werkt heel fijn voor cliënten die veel onrust ervaren wanneer ze hun vraag moeten uitstellen. Via een iPad nemen ze contact op met hun persoonlijk begeleider of met de Beeldzorg Centrale die 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar is. Pfeiffer wil benadrukken dat het beeldbellen niet in plaats van face-to-facecontact komt. “We doen het erbij. Er zijn ook organisaties die het ‘in plaats van’ inzetten, maar dat geeft veel weerstand. En ik denk ook niet dat dat werkt, want soms wil je cliënten ook gewoon even zien, of ruiken en voelen hoe het in het appartement is. En dat doe je bij beeldzorg natuurlijk niet.”

Extra toepassingen
Bij Triade Vitree zijn extra beeldzorgmogelijkheden toegevoegd tijdens de coronacrisis. Zo kunnen cliënten nu ook met elkaar beeldbellen, woningen met 24-uurszorg hebben beeldzorg gekregen op de iPads, voor contact met de familie. En de cliënten kunnen nu naast hun persoonlijk begeleider ook met andere begeleiders beeldbellen.  Voor begeleiders kan een beeldzorggesprek veel efficiënter zijn dan daadwerkelijk langskomen. Je kunt door beeldbellen ook meer cliënten op een dag bijstaan.
Tot slot geeft de Carante Groep nog een aantal tips voor het succesvol implementeren van beeldzorg:

    • Ontwikkel een visie op beeldzorg en draag deze uit.
    • Je moet enthousiaste mensen hebben, ambassadeurs, die ervoor willen gaan.
    • Stimuleer mensen actief om het te proberen en ervaren.
    • Maak een manager in de lijn verantwoordelijk voor het product, met een business case en financiële middelen. 

       

    • Organisaties die met beeldbellen willen gaan werken, kunnen het best voor 1 platform kiezen. Wees zakelijk in de afspraken met de leverancier, laat de beveiliging van de app aantonen en maak afspraken over het oplossen van storingen en back-upsystemen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!