Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Grote kans op RSI

24 januari 2007 Door de redactie Geen reacties
Ongeveer 70 procent van de leerlingen en studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen, heeft wel eens RSI-achtige klachten (‘muisarm’, pijn in armen, nek en schouder).  Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid.

Leerlingen en studenten op mbo’s, hbo’s en universiteiten brengen per dag bijna 4,5 uur door achter de computer; anderhalf uur voor studie en drie uur om te chatten, internetten en spelletjes te doen. Aan het eind van de studie, als studenten veel opdrachten moeten uitvoeren en hun scriptie schrijven, nemen de klachten toe.

Verantwoordelijkheid
Ruim de helft van de hbo-studenten en academici geeft aan psychosociale druk te ervaren vanwege het vele werk voor de studie. In het mbo ligt dat wat lager (39%). Minister De Geus vindt dat onderwijsinstellingen verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en gezondheid van studenten. “Daarnaast vraagt voorkómen van psychosociale overbelasting en RSI ook een inspanning van ouders en studenten, door de eigen grenzen in acht te nemen, een goede zit- en werkhouding, en computerapparatuur die pauzes regelt, op een goede wijze te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor de tijd die men op de instelling doorbrengt, maar óók thuis,” aldus De Geus.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!