Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Grote financiële problemen voor zorgorganisaties in Noord-Nederland

19 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Drie instellingen voor gehandicaptenzorg in het noorden van Nederland verkeren in financieel zwaar weer. Het gaat om Trajectum, De Zijlen en De Noorderbrug. Dit blijkt uit onderzoek door het Dagblad van het Noorden, dat de jaarrekeningen van de instellingen bestudeerde.

Trajectum leed vorig jaar een verlies van 2,9 miljoen euro, De Noorderbrug kwam uit op een tekort van 1,7 miljoen euro en bij De Zijlen ging het om een tekort van 1,4 miljoen euro.

Dure uitzendkrachten
Uit de jaarrekeningen blijkt dat alle drie organisaties te kampen hebben met forse personeelskosten. Een hoog ziekteverzuim betekende voor Trajectum het inschakelen van dure uitzendkrachten. Verder had deze organisatie te maken met hogere management- en ICT-kosten.

Ook bij De Zijlen en De Noorderbrug was sprake van hogere personeelskosten. Dit kan een gevolg zijn van de personeelstekorten in de zorg en daardoor te weinig gekwalificeerd personeel voor de groeiende groep cliënten met een complexe zorgvraag.

Positief
Het Dagblad van het Noorden zag ook zorginstellingen voor mensen met een beperking die het wel goed deden. Vanboeijen had het enkele jaren moeilijk, maar wist vorig jaar een positief resultaat van 1,8 miljoen euro in de boeken te schrijven. Cosis (de nieuwe naam van Novo en Promens Care) noteerde een winst van 3,6 miljoen euro. Koploper is het Friese Alliade, dat 6,2 miljoen euro overhield.

Volgens het dagblad valt op dat de instellingen met de hoogste winst ook de grootste organisaties zijn, ontstaan uit verschillende fusies in het verleden. Dit gebeurde om financiële redenen. Als het aan financieel adviseurs ligt, moet Noorderbrug ook op zoek naar fusiepartners. De instelling is te kwetsbaar om het alleen te rooien, meldt het krantenartikel.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!