Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Groot gebrek aan autistische hersens

19 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Amerikaanse autismeonderzoekers zitten wanhopig verlegen om hersens van overleden mensen met autisme. Er is net een grote campagne gestart om mensen met autisme en hun ouders te bewegen zich als donor op te geven. In een campagnefilmpje vertellen de ouders van een jongen met een ernstige verstandelijke beperking en autisme dat zij hun kind hebben opgegeven als donor. Ze hopen zo bij te dragen aan meer kennis over en behandeling van autistische stoornissen. Ook in Nederland is veel behoefte aan hersenweefsel van mensen met hersenafwijkingen.

Zes per jaar
De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat hersenweefsel van mensen met een autistische stoornis onmisbaar is om de onderliggende neurologische afwijkingen te kunnen opsporen. Er komen per jaar in de Verenigde Staten maar zes hersendonaties binnen van mensen met autisme. Als gevolg van het grote tekort wordt er heel weinig vooruitgang geboekt in het autismeonderzoek. Het gebrek aan hersens nam nog toe toen bij de hersenbank in de staat Massachusetts een derde van 's Werelds grootste collectie van autismehersens verloren raakte als gevolg van een slecht functionerende vries-installatie.

Apart opgeven
"De meeste mensen denken dat je hersens ook inbegrepen zijn als je jezelf aanmeldt als orgaandonor, maar dat klopt niet" zei voorzitter Alison Singer van de Autism science foundation. "Je moet je apart opgeven als hersendonor. Ieder gezin dat een kind met autisme grootbrengt zou eens een donorschap voor hun kind bij de hersenbank moeten overwegen. Onderzoek van hersenweefsel biedt de beste kansen om ooit te ontrafelen wat de oorzaak is van autisme, en voor de ontwikkeling van betere behandelingsmethoden voor mensen met autisme."

Nederlandse hersenbank
Ook in Nederland is grote behoefte aan meer donoren met een autistische ontwikkelingsstoornis. Nederlanders die overwegen hun eigen hersens of die van hun kind na overlijden ter beschikking van de wetenschap te stellen vinden daar informatie over bij de hersenbank.

De oproep van de Amerikaanse onderzoekers en autismeorganisaties is te vinden op de www.takesbrains.org.

Bekijk het campagne filmpje van de ouders voor 'It takes brains'.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!