Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Grondlegger Gentle teaching overleden

14 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Afgelopen maandag is John McGee (1943) de grondlegger van Gentle teaching, overleden. Hij heeft een groot deel van zijn leven besteed aan mensen met ernstig probleemgedrag die om allerlei redenen in de verdrukking waren gekomen. Voor mensen met verstandelijke beperkingen, dementie, psychische problemen, voor daklozen en mishandelde kinderen ontwikkelde hij, door met hen samen te leven en vooral oog te hebben voor hun angsten en hun sterke kanten, de methode Gentle teaching.

Gebroken hart
Zelf zei hij daarover, in een reportage over Gentle teaching in Klik van januari 2011: "In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het straf- en beloningssysteem de meest gebruikelijke aanpak bij probleemgedrag. Zelfs als je het straffen eruit haalt, vond ik het te mechanisch. De mensen die wij in ons werk tegenkomen hebben een gebroken hart. Hun 'ongewenste gedrag' is daar het gevolg van. In plaats van hun gedrag te veranderen, kunnen we beter proberen hun gebroken hart te repareren. Dan verdwijnt het ongewenste gedrag vanzelf."

Kwetsbaar
Op de Nederlandse site van Gentle teaching schrijft Pouwel van de Siepkamp: "John heeft Gentle teaching ontwikkeld, als een manier van omgaan met uiterst kwetsbare mensen voor wie het moeilijk is zich veilig, geliefd en verbonden te voelen met anderen. Met veel energie en volharding heeft John overal in de wereld Gentle teaching geïntroduceerd en geholpen het verder te ontwikkelen. Het liefst werkte John in de arme landen in Zuid Amerika. Hij heeft veel plekken in de wereld een belangrijke impuls gegeven voor een verbetering van de zorg en begeleiding van kwetsbare mensen."

Contact maken
"John is ook meerdere malen in Nederland geweest. Hij heeft op een praktische manier aan begeleiders laten zien hoe je contact kunt maken met mensen die door de combinatie van hun persoonlijke kwetsbaarheden en levenservaringen afgesloten hebben voor menselijk contact en ondersteuning op de momenten dat ze dit het hardst nodig hebben."

Lees meer op www.gentleteaching.nl.
De artikelen uit de reportage over John McGee en Gentle teaching in Klik januari 2011 zijn tot einde van dit jaar gratis te downloaden in het digitale Klik Kenniscentrum.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!