Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Groen licht voor strategie rond implementatie VN-verdrag Handicap

21 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Het kabinet heeft een nieuw plan gemaakt om de positie van mensen met een beperking en hun naasten te verbeteren: de Nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap. Die moet letterlijk en figuurlijk alle drempels voor mensen met een beperking weghalen. Zo kunnen zij ook volwaardig meedoen in de maatschappij.

Om te komen tot een nieuwe strategie, werd samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Het resultaat is als een nieuw kompas voor bestaande activiteiten die al lopen in het kader van het VN-verdrag Handicap.

De eerste stap in de nieuwe strategie is het maken van een werkagenda met concrete maatregelen. Deze moet eind dit jaar klaar zijn. Hierbij worden gemeenten actief betrokken. Demissionair minister Conny Helder van VWS ziet de strategie als een kans om de samenwerking met gemeenten te verdiepen.

Gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering van het VN-verdrag. Zij gaan immers over passende zorg en ondersteuning, informatievoorziening en dienstverlening, de openbare ruimte en decentraal openbaar vervoer.

Meer dan de helft van de gemeenten voert inmiddels lokaal inclusiebeleid uit of ontwikkelt dit beleid, maar er is dus ook nog een aanzienlijk deel dat hier nog niet mee aan de slag is gegaan.

Campagne
Om hier verandering in te brengen organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2024 een grote publiekscampagne. En minister Helder werkt aan een extra impuls om gemeenten die nog geen beleid ontwikkelen voor mensen met een beperking aan te sporen tot actie.  |

Meer over de nieuwe strategie lees je in een artikel op gemeente.nu, met informatieve links, waaronder die naar de reactie van belangenvereniging Ieder(in); zij spreekt van een grote doorbraak.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!