Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Groeiende werkdruk door probleemleerlingen

4 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

De meeste leraren in het basisonderwijs (62%) vinden het een goede ontwikkeling dat kinderen een etiket krijgen wegens een probleem of stoornis. Ook denkt de meerderheid (72%) dat extra zorg en aandacht de probleemkinderen goed doet. Maar vier van de vijf leraren vinden wel dat de werkdruk toeneemt door deze kinderen, en dat medeleerlingen er last van hebben.

Een derde van de ondervraagde leraren (37%) heeft zoveel probleemkinderen in de klas dat hun werk eronder lijdt. Meer dan de helft vindt zichzelf onvoldoende bijgeschoold om probleemleerlingen te kunnen lesgeven. Ncrv televisieprogramma Rondom 10 en vakbond Cnv Onderwijs voerden het onderzoek uit onder 2.317 werknemers in het basisonderwijs, vooral leraren. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepresenteerd in de uitzending van 3 mei.

Het aantal 'etikettenkids' groeit vooral doordat kinderen steeds meer prikkels krijgen, menen de ondervraagden. Een andere verklaring is dat docenten problemen eerder signaleren. Ook de alsmaar ingewikkelder wordende samenleving en de groeiende druk op kinderen om te presteren spelen een rol. Net als ouders die te weinig tijd en aandacht besteden aan hun kinderen.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren